TerhoNikulainen1 Viihtyisyyden tekijät löytyvät läheltä

Julkisuudessa on väärää tietoa ylipainon syistä

Julkisuudessa vellovan keskustelun mukaan liikalihavuuden katsotaan lähes poikkeuksetta olevan ylipainoisen henkilön omaa syytä. Se ei pidä paikkaansa yhdessäkään tapauksessa.

Lihavuuteen ja lihomiseen aikuisiässä on kaksi syytä ylitse muiden: lapsena syötetyt makeiset ja sokeroidut jälkiruoat ja muut herkut, jotka muokkaavat solujen odotusarvon. Aikuisena solujen lapsuudessa syntynyt ehdollistuminen edellyttää lisää energiapitoisia ravintoaineita, jotka useimmiten ovat nopeita hiilareita.

Toinen pääsyy lihomiseen on liika stressi. Painon nousulla ei ole mitään tekemistä omien tekemisten tai tekemättä jättämisten kanssa paitsi jos harrastaa tiukkoja laihdutuskuureja. Jos on vähällä ruoalla pitkään eli yrittää laihduttaa itsensä syömällä vähän, aineenvaihdunta hidastuu tuntuvasti, niin että sen jälkeen pienikin herkuttelu kertyy kiloiksi vartaloon ja sisäelimiin. Aineenvaihdunnan hidastuessa syöty ravinto ei muutu vedeksi ja hiilidioksidiksi, vaan varastoituu rasvaksi rasvasoluihin, joiden synty ajoittuu ihmisen lapsuuteen.

Laihdutuskuurit ovat vahingollisia, koska ne tuottavat päinvastaisen tuloksen kuin mihin niillä pyritään ja rasittavat elimistöä turhaan.

Vain täysin tyydyttävää elämää elävä ihminen voi vapautua aineenvaihdunnan kuihduttamiskierteestä, koska ei stressaannu haitallisesti.

Lapsuuden herkuttelua tukivat monen omat vanhemmat ja isovanhemmat, jotka pula-ajan kokeneina tarjosivat lapsilleen enemmän makeaa kuin olisi ollut suotavaa. Syy on siis - juurisyy - Suomen viime sodissa, jotka pudottivat kansan ravitsemuksen elintarvikepulan vuoksi niin surkeaksi, että vastavaikutuksena lapset lihotettiin.

Lasten lihottaminen johtui osittain myös siitä, että pelättiin tuberkuloosia. Tästä oli lapsuudessani näyttöjä perheissä, joiden kanssa asuin samalla paikkakunnalla kouluikäisenä. Luokassa oli lapsia, joiden vanhemmat pelkäsivät tappaja-tuberkuloosia niin paljon, että syöttivät lapsensa tarkoituksella ylipainoisiksi välttääkseen lapsensa menettämisen taudin uhrina. Tämä on kansanperinnettä ja yksi käyttäytymistieteellinen ja historiallinen selitys aikuisiän lihomiselle.

Solut eivät unohda, tämä kannattaa muistaa. Se mitä lapsuudessasi teit ja olit ravitsemuksellisesti, näkyy sinussa aikuisena, jos olet ylistressaantunut. Usea ihminen on stressaantunut haitallisen paljon ilman mahdollisuutta vaikuttaa elämänsä laatuun ratkaisevasti.

Toisaalta, se mitä olit lapsena ja mitä söit, oli täysin vanhempien vallassa. Nuorempien ikäpolvien elimistö kehitti automaattisesti, ei-tahdonalaisesti, anoreksian ja ortoreksian voidakseen torjua tätä vanhempien ravintoon liittyvän asenteen ja käyttäytymisen ylivaltaa.

Elimistö on viisas ja tietää, mikä on hyväksi ja lyö päälle poikkeustilan aivan kuin valtio, joka on ulkopuolisen uhan alla. Vanhempien ravintokäsitykset ovat anoreksiaan taipuvan elimistölle tuo ulkopuolinen uhka.

Ortoreksia on hienostuneempi muoto tätä elimistön poikkeustilan julistusta. Keho tietää ja keho muistaa. Kehoaan kannattaa kuunnella. Se antaa vastaukset kaikkiin kysymyksiin jotka koskevat ravitsemusta ja ravinnon vaikutuksia.

Mikään julkinen tai yksityinen taho ei voi tuntea yksittäisen yksilön henkilöhistoriaa ja sen vaikutuksia ihmisen ravitsemuskäyttäytymiseen. Vain ihminen itse voi tietää.

Mutta ihminen itse ei ole syyllinen lihomiseensa yhtä vähän kuin hän on syyllinen sairastumiseensa anoreksiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Oletko sinä itse tehnyt tutkimuksia solumuistista vai kuka niitä on tehnyt? Pane linkki näkyviin, mielenkiintoinen asia.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

En ole tehnyt tutkimusta solujen aineenvaihdunnasta ja solumuistista. Näitä tietoja on ollut julkisuudessa jonkin verran, mutta pääosan tiedoista olen saanut suusanallisesti riippuvuuksia tutkivilta lääkäreiltä. Heillä voisi olla tietoa aiheesta tehdyistä tutkimuksista. Todennäköisesti niitä on englanninkielisissä lääketieteellisissä julkaisuissa. Voi yrittää hakea myös suomenkielisestä Duodecimista, jos aihealue kiinnostaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kerropa millä lääkäriasemalla nämä lääkärit työskentelevät, kerro vaikkapa yhden nimi.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Mitenkään en ylipainon tieteellisiin mekanismeihin ole tutustunut mutta purnaan vastaan etteikö olisi myös paljon tapauksia joissa ylipaino on yksiselitteisesti hankittu syömällä liikaa ja liian sokerisia ja rasvaisia eväitä, myös oluen ja viinin avulla on helppo kasvattaa mittava keskivartalo muitelivat solut sitten mitä tahansa. Tästä minulla on aivan empiiristä, omin silmin nähtyä havainnointia.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

#4

"Kerropa millä lääkäriasemalla nämä lääkärit työskentelevät, kerro vaikkapa yhden nimi."

Kyse on lääketieteen tutkijoista.
Suosittelen tutustumaan tutkimusartikkeleihin riippuvuuksista, jos aihe kiinnostaa.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

#3

"Mitenkään en ylipainon tieteellisiin mekanismeihin ole tutustunut mutta purnaan vastaan etteikö olisi myös paljon tapauksia joissa ylipaino on yksiselitteisesti hankittu syömällä liikaa ja liian sokerisia ja rasvaisia eväitä, myös oluen ja viinin avulla on helppo kasvattaa mittava keskivartalo muitelivat solut sitten mitä tahansa."

Niinhän se käytännössä menee; syödään liikaa liian kaloripitoista ja juodaan liikaa alkoholijuomia, joissa myös on suuri kaloripitoisuus.

Omassa tekstissäni kyse on vain siitä, että julkisuudessa on väärää tietoa ylipainon syistä eli langetetaan ne ainoastaan henkilön omaksi syyksi. Kyseessä on paljon hienosyisempi asia kuin vain että "syödään liikaa". Tottakai se on sitä käytännössä, mutta siitä ei saa syyllistää ketään. Tätä syyllistämistä harjoittavat niin lääkärit kuin naistenlehdet ja iltapäivälehdet. Ja vain siksi, että ne ovat kaupallisia medioita ja niiden täytyy myydä.
Vastaava ilmiö on klikkausjournalismi verkossa. Kun laittaa kihelmöittävän ja ehkä syyllistävän otsikon, kanssasyyllistäjät klikkaavat jutun auki ja taas kilahtaa jonkun tilille valuuttaa.
Ei ylipaino ole suinkaan ainoa klikkausjoutnalistinen aihe, mutta se on varmasti yksi haitallisimpia, koska syyllistäminen on aina vahingollista. Itse yritän etsiä ilmiön (liikasyöminen) syvempiä syitä. Ne ovat lääketieteellisen tutkimuksen kohteina merkittäviä ja tärkeät selvittää.
Anoreksia on yksi seuraus syyllistämisestä, koska anorektikot ovat luonteeltaan tunnollisia ja heihin iskee syyllistäminen voimakkaimmin.
Anoreksia on myös tappava sairaus. Siihen kuolee Suomessakin joka vuosi nuoria ihmisiä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjoitat aluksi että olet saanut tietoja "riippuvuuksia tutkivilta lääkäreiltä". Mutta et ilmoita lääkärien nimiä.

Sitten kerrot "Kyse on lääketieteen tutkijoista".
Mutta silloinhan sekä sinä että minä voimme olla "lääketieteen tutkijoita" vaikka emme tiedä lääketieteestä höykäsen pöläystä.

Tulee väkisinkin mieleen että sinä olet itse keksinyt tai sitten olet lukenut joltain ufo-palstalta hyviä juttuja solujen muistista. Sinänsä hyvin keksitty, kun ihminen ei ole saanut lapsena viinaa, niin soluihin jääkin muisto sen puutteesta. Kas, tässä on alkoholismin lääketieteellinen selitys:)

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

#7

Leo Mirala, nyt pääsit itse asian ytimeen: "- - silloinhan sekä sinä että minä voimme olla 'lääketieteen tutkijoita' vaikka emme tiedä lääketieteestä höykäsen pöläystä."

Ote omasta blogitekstistäni: "Mikään julkinen tai yksityinen taho ei voi tuntea yksittäisen yksilön henkilöhistoriaa ja sen vaikutuksia ihmisen ravitsemuskäyttäytymiseen. Vain ihminen itse voi tietää."

Tästä voi johtaa päättelynä, että ei edes lääkäri välttämättä tiedä, mitkä ovat sinun yksilölliset ominaisuutesi tai suhteesi eri ravintoaineisiin. Se on aina tietoa, joka on yksittäisen yksilön kehossa joka solussa ja keskushermostossa.

Lääkärit voivat kyselemällä vain yrittää päästä selville kehosi tilanteesta. Kokenut praktiikkaa harjoittava tutkijalääkäri oppii asiakasaineistonsa eli potilaiden perusteella vähitellen erottamaan kyselemällä ja laboratoriotulosten perusteella henkilöistä tietyistä arvoista, piirteistä ja tottumuksista säännönmukaisuuksia, jotka liittyvät tiettyihin sairauksiin tai taipumuksiin. Terveyskeskuksista puhutaan 'arvauskeskuksina', koska niissä on usein nuoria lääkäreitä, joilla ei ole kokemusta eikä usein mielenkiintoakaan tutkia lähemmin sairauksia ja ilmiöitä, joista tietävät vain lääkiksen opetuksen ja kandiaikansa perusteella. Sivuhuomautuksena: tuoko sote-uudistus tähän merkittävää parannusta? Vastaus: ei tuo...

Tutkija on usein myös praktiikkaa harjoittava lääkäri. Oaa heistä on, osa ei ole. Itseäni ei kiinnosta, ketkä tuntemistani lääkäreistä pitävät vastaanottoa, eikä se, missä he mahdollisesti sitä pitävät. Moni tutkija pitää vastaanottoa nimenomaan siinä tarkoituksessa, että saa käytännön tietoa omakohtaisesti suoraan kentältä.

Mikä ravinnon vaikutuksesta ja ravitsemuksen ja ihmisten ravitsemuskäyttäytymisen suhteesta ja ylipainosta kerrotaan julkisesti, on väärää ja syyllistävää tietoa, on tarve selvittää. Blogitekstini yrittää tehdä tätä selvitystyötä omalta osaltaan. Syyllistäminen kolahtaa pahimmin nuoriin, joilla on anoreksiataipumus. Lainaus kommentistani #6 :
"Anoreksia on yksi seuraus syyllistämisestä, koska anorektikot ovat luonteeltaan tunnollisia ja heihin iskee syyllistäminen voimakkaimmin.
Anoreksia on myös tappava sairaus. Siihen kuolee Suomessakin joka vuosi nuoria ihmisiä."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On tärkeätä ymmärtää, että ylipaino ei suinkaan aina johdu liiasta kalorimäärästä. Jotkut voivat lihoa vaikka sisään otettu kalorimäärä olisi pienempi kuin kulutus. Tämä johtuu siitä että joillain ihmisilla neste sitoutuu kudoksiin. Toisin sanoen lihominen edellyttää kyllä kulutusta suuremman grammamäärän inhallaatiota, mutta ei aina kalorien muodossa. Vesikin voi lihottaa.

Käyttäjän TerhoNikulainen1 kuva
Terho Nikulainen

#9
"Vesikin voi lihottaa."

Voi lihottaa, mutta kun puhutaan liikalihavuudesta, puhutaan liiasta kalorimäärästä kulutukseen nähden. Nesteen kertyminen elimistöön on aineenvaihdunnan ongelma ja sitä lisää stressi.