TerhoNikulainen1 Viihtyisyyden tekijät löytyvät läheltä

Television elämäntaparemontit – uhka vai mahdollisuus?

Yhdysvalloissa alkunsa saanut villitys elämäntapakanavilla tehdä tv-viihdettä ylipainoisten ihmisten lavastetuista yksilöllisistä laihdutus- ja kunto-ohjelmista, on saanut myöhäisheränneen ja jälkijättöisen seuraajan suomalaisella kanavalla vuonna 2018. Edellisestä suomalaisversiosta on jo useita vuosia.

Ohjelmaformaatit saivat alkuperämaassaan alkunsa ajanjaksolla 2000 – 2005 ja innoituksensa yhdysvaltalaisten vakuutusyhtiöiden luokituksesta, jossa yksi tärkeimmistä kriteereistä oli henkilön painoindeksi, joka oli ja on yhä edelleen yhtiöiden omaan käyttöönsä kehittämä työkalu. Sen indeksiluku, ns. painoindeksi (BMI) vaikuttaa vakuutusehtoihin. ”Painoindeksifilosofia” on levinnyt kautta maailman arviointiperusteeksi, onko ihminen yli- vai normaalipainoinen.

Nimensä suomalainen ohjelma ’Olet mitä syöt’ on lainannut 2010 lanseeratusta saksalaisesta sarjasta ”Du bist was du isst” joka puolestaan on lainannut nimen idean saksalaiselta uskontokriittiseltä filosofilta, Ludwig Feuerbachilta, jonka ravitsemusfilosofinen iskulause on ’Der Mensch ist, was er isst’.

Ylipainon syitä ei ole aina helppoa päätellä

Liikalihavuus ei ole yksiselitteinen asia, ja jos siitä rivien välissä yritetään tehdä yksinkertaisempi, ylipainon syyt ymmärretään helposti joksikin minkä aiheuttaa muutama yksittäinen tekijä kuten ”ahmiminen” tai ”sydänsurut”

Lihavuuteen ja lihomiseen aikuisiässä on kaksi syytä ylitse muiden: lapsena syötetyt makeiset ja sokeroidut jälkiruoat ja muut herkut, jotka muokkaavat solujen odotusarvon. Aikuisena solujen ehdollistuminen edellyttää lisää energiapitoisia ravintoaineita.

Toinen pääsyy lihomiseen on liika stressi. Painon nousulla ei ole mitään tekemistä omien tekemisten tai tekemättä jättämisten kanssa paitsi jos harrastaa tiukkoja laihdutuskuureja. Aineenvaihdunnan hidastuessa syöty ravinto ei muutu vedeksi ja hiilidioksidiksi, vaan varastoituu rasvaksi rasvasoluihin, joiden synty ajoittuu ihmisen lapsuuteen.

Elimistö tietää

Elimistö on viisas ja tietää, mikä on hyväksi ja käynnistää ulkoa päin tehtyjen vaikuttamisyritysten seurauksena anoreksiaan taipuvaisille poikkeustilan aivan kuin valtio, joka on ulkopuolisen uhan alla. Vanhempien ravintokäsitykset ovat anoreksiaan taipuvan lapsen ja nuoren elimistölle tuo ulkopuolinen uhka.

Keho tietää ja keho muistaa. Kehoaan kannattaa kuunnella. Se antaa vastaukset kaikkiin kysymyksiin jotka koskevat ravitsemusta ja ravinnon vaikutuksia.

Mikään julkinen tai yksityinen taho ei voi tuntea yksittäisen yksilön henkilöhistoriaa ja sen vaikutuksia ihmisen ravitsemuskäyttäytymiseen. Vain ihminen itse voi tietää.

Mutta ihminen itse ei ole syyllinen lihomiseensa yhtä vähän kuin hän on syyllinen sairastumiseensa anoreksiaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa